image6Eva's Backeria - története és ami mögötte van

Szeretnénk veletek megismertetni Thanner Évát. Az első magyar bolt tulajdonosa Salzburgban. Hasznos tanácsokkal tud szolgálni. Szóba kerül, hogyan érdemes vállalkozást indítani kint. Salzburg mennyire élhető város és megéri-e magyar termékeket forgalmazni.

DSC 0057 2Határtalan címmel rendezett magyar művészeti alkotótábort a SalzUNG -  Salzburgi Magyar Egyesület 2019 októberében Salzburgban. Ennek keretében 9 magyar művész töltött egy hetet Mozart városában. A művészek felfedezései, benyomásai alapján született műveket Salzburg belvárosában, a patinás Kapitelplatzon szervezett kiállításon tekinthette meg az érdeklődő magyar és osztrák közönség.

56 ünnepség SalzburgOktóber 23-án délután a lassan leszálló alkonyatban gyülekezik 30-40 megemlékezni vágyó a salzburgi Erhard téren álló Krisztus kereszt előtt. Különösen szívet melengetö, hogy az ünneplők majd fele kisgyermek, akik nagy érdeklődéssel figyelik az előkészületeket. A délutáni óvodai foglalkozáson lyukas közepű, nemzetiszín zászlókat készítettek, ezek mellé még virágokat kapnak a kezükbe.

image1A zene útján Salzburgba
Laluska Zoltán ( salzburgi magyar hegedűművész, hegedűtanár)

Laluska Zoltán nyolc évesen kezdett el hegedülni Riczánné Muzsik Ibolya növendékeként az orosházi Liszt Ferenc Àllami Zeneiskolában. Már fiatal korában megmutatkozott tehetsége. Kétszer részt vett a Békés Megyei Hegedűversenyen, ahol 2. helyezést ért el, majd Különdíjat kapott, és lehetősége volt szólistaként szerepelni Hollandiában és Spanyolországban az iskola zenekarával.

El Greco San Martín y el mendigoSZENT MÁRTON ÜNNEPE
A Márton nap, Martin-nap, ahogy még nevezik, Tours-i Szent Márton emléknapja. A November 11.-én ünnepelt nap Ausztriában különösen nagy tiszteletnek örvend, Burgenlandban például, ahol Szent Márton a tartomány védöszentje, az állami hivatalok és iskolák is zárva tartanak.
A TÖRTÈNET
A legenda Krisztus születése után 334-böl származik. Márton, mint római katona Örményországban szolgált. Egyik nap, egy hidegtöl reszketö koldus mellett vitt el az útja, akit megszánt és a kardjával kettészelt köpenyével borított be. Álmában a megváltó Krisztus jelent meg neki, ezzel a fél köpennyel betakarva.
A SZOKÀSOK
Ezzel a tettével Szent Márton a kereszténység számára az alázatosság szimbólumává vált. A középkortól szokások egész sora alakult ki, amik közül még most is sokat megtartanak. A közelmúltig, tradicionálisan Márton napja volt a karácsony elötti 40 napig tartó böjt kezdetének. Ezen a napon lehetett utoljára egy jót enni.

töklevesÖszi-téli kedvencünk a tökleves. A képen látható hokkaido tökböl készítem, de gondolom, a többi sütötökfajta is megfelel hozzá.
A tököt alaposan megmosom, de nem kell meghámozni (szerencsére).

 

 

czifraVan kire büszkének lennünk - Sikeres magyarok Salzburgban I.

2019. június 25-én “Sikeres magyarok Salzburgban” című rendezvénysorozatunk első állomására került sor. Ezeknek a beszélgetéseknek a célja egyrészt buzdítás közösségünk részére, hogy van kire büszkének lennünk sorainkból, másrészt a tervezett kétnyelvű kiadvány által az osztrák társadalom figyelmének felhívására a városukban található magyar hozzáadott értékekre.

magyarnak lenniSok ember indul útnak szerencsét próbálni - többnyire egy jobb élet reményében. Megtapasztalja, milyen külföldön magyarnak lenni, távol az otthontól, családtól, rokonoktól, barátoktól. Van, aki megtalálja a számításait és soha többé nem szeretne hazamenni és van, akit legyőz a honvágy, vagy pedig olyan anyagi biztonságban érzi már magát, hogy hazaköltözik.

4. oldal / 4

tamogatoink